

шт. | 1 |
---|
Фруктоза, 500 г
Опис:
Фруктоза - найбільш поширений природний цукор. У вільному вигляді вона присутня майже в усіх солодких ягодах і плодах. Найбільше її в меді: 40,5 г на 100 г продукту. Вона привернула увагу дієтологів, тому що її засвоєння викликає викид інсуліну в кров в значно менших кількостях, ніж засвоєння глюкози.
На думку фахівців, діабетики можуть щодня з'їдати приблизно 0,5-1,0 г фруктози на кілограм маси тіла. Найбільша перевага фруктози полягає в тому, що приємний, звичний солодкий смак можна додати страві невеликими кількостями фруктози, так як при рівній з цукром калорійності (380 ккал / 100 г) вона в 1,6-1,8 рази солодше. Завдяки цьому, можна знизити калорійність дієти, що дуже важливо для хворих з ожирінням, атеросклерозом та ішемічною хворобою серця, що мають зайву вагу, а також літніх людей, у яких порушена толерантність до глюкози (тобто, коли надлишок глюкози, що утворюється в крові після їжі, занадто довго з неї видаляється).
Однак фруктоза сприяє схудненню не тільки через зниження калорійності їжі. Іноді ожиріння є наслідком переїдання, що викликане гіпоглікемією після їжі. Різке падіння кількості глюкози в крові може бути пов'язано також з високими фізичними навантаженнями у спортсменів. Для попередження цієї неприємності останнім часом широко використовуються продукти харчування, що містять замість частини глюкози - фруктозу. Такі продукти не викликають різкого викиду інсуліну в кров і не призводять до гіпоглікемії після тривалих фізичних навантажень.
Фруктоза володіє багатьма позитивними властивостями, найбільш важливим є те, що вона надзвичайно солодка, добре розчинна, безпечна з точки зору карієсу, підкреслює власний смак і аромат консервованих ягід, фруктів, овочів, сприяє адаптації організму при фізичних навантаженнях, не викликає алергії, полегшує похмілля. Перевага фруктози в тому, що, потрапивши в кров, вона утилізується ефективно і практично повністю (до 90%), перетворюється в глікоген, який відкладається "про запас" в печінці і м'язах. Фруктоза корисна людям будь-якого віку, особливо дітям.
Рекомендації щодо застосування:
вживати як замінник цукру в раціонах діабетичного і дієтичного харчування для дітей, дорослих, спортсменів, людей, які страждають ожирінням, хворих на діабет.
Добова норма прийому фруктози становить не більше 40 г.