Класичні грип та ГРЗ проходять, як правило, за 4-10 днів. Якщо ваш малюк хворіє довше, це привід задуматися про профілактику ускладнень. У цьому випадку необхідна ретельна діагностика і додаткове лікування, що відрізняється від лікування ГРЗ і грипу.

Серед основних ускладнень після грипу у дітей слід виділити наступні:

1. Бронхіт і пневмонія.

Відразу зауважимо, що вірусна інфекція нерідко відразу викликає бронхіт або пневмонію. Це не є ускладненням або вторинною інфекцією. Симптоми захворювання проявляються відразу і затихають по мірі лікування. Але якщо після декількох днів терапії відзначається різке погіршення стану, з'являються додаткові симптоми, можна подумати про приєднання вторинної інфекції. На особливу увагу заслуговують наступні симптоми (відразу обмовимося, симптоми і скарги дитини - не одне й те саме):

  • Кашель. Зверніть увагу на його інтенсивність (став частіше або сильніше), час і ситуації, які посилюють кашель (вранці, в положенні лежачи, коли встає з ліжка).
  • Мокрота. Вашому лікаря буде важливо знати, чи відходить при кашлі мокрота, якого вона кольору (прозора слизова або гнійна - жовтувато-зелена), наскільки легко відкашлюється.
  • Зверніть увагу на скаргу на біль в грудях (іноді дитина навіть може показати місце, де болить).
  • Утруднення дихання і зв'язок з вдихом і видихом.
  • Температура. Якщо температура підвищується, зверніть увагу, в який час доби.
  • Підвищена пітливість.

Про будь-яку зміну стану дитини потрібно повідомити вашого лікаря, який може додати в лікування антибактеріальні препарати, відхаркувальні і протикашльові засоби. 

2. Синусит

Цим терміном називають запалення придаткових пазух носа. Всього у людини чотири групи придаткових пазух. Найчастіше розвивається запалення гайморових пазух (гайморит) і лобових (фронтит). У нормі додаткові пазухи заповнені повітрям. Інфекційний риніт викликає набряк слизової оболонки, яка вистилає носові ходи. Це порушує сполучення порожнини пазухи з носом і робить пазуху замкненим простором, ідеально відповідним для розмноження бактерій. Початок гаймориту проявляється появою болів з двох сторін від носа. З причини того, що гайморові і лобові додаткові пазухи з'єднані ходами, через кілька днів після початку гаймориту, може розвинутися фронтит, що проявляється болями в області чола. Діагноз ставиться на підставі огляду (у ЛОР лікаря) і рентгенограми. До лікування додають антибактеріальні препарати, судинозвужувальні засоби (важливо забезпечити відтік секрету з запаленої пазухи), фізіотерапію (прогрівання, інгаляції) (2) .

3. Отит

Особливо схильні до отиту маленькі діти - у віці до 3-х років. За статистикою 80% дітей в цьому віці перенесли хоча б один епізод отиту. Це пов'язано з особливістю будови слухової труби - вона коротше, ніж у дорослих, що робить її більш вразливою для запальних процесів. Починається отит з відчуття закладеності і шуму у вусі. А далі симптоми отиту не помітити важко - з'являється різка стріляючий біль у вусі, яка може бути настільки сильною, що дитина позбавляється сну й апетиту. Біль віддає в зуби, в шию, в око і підвищення температури. Самолікування при отиті небезпечно, тому при появі болю в вусі необхідно відразу звернутися до лікаря.

Перелік ускладнень після ГРВІ та грипу у дітей досить великий, і часто викликані ГРВІ захворювання можуть нести в собі велику небезпеку для незміцнілого дитячого здоров'я, ніж сам грип.

Як уникнути ускладнень після ГРВІ у дітей - удар по першопричині

Основною причиною для розвитку ускладнень є недостатня робота імунітету. Захисна система слабшає, кидаючи всі сили на знищення вірусів. До того ж, віруси мають шкідливим впливом на клітини і порушують проникність капілярів. Останнє відкриває додаткові ворота для інфекції (їй ще легше, ніж раніше, потрапити в клітини). Тому під час лікування вірусно-респіраторних захворювань нерідко призначають і засоби для зміцнення імунітету. Вони впливають на першопричину - знищують вірус і підсилюють імунну відповідь організму (1) .

Профілактика ускладнень:

  • Вакцинація - один із способів запобігти захворюванню, відповідно уникнути ускладнень (3) .
  • Звернення до лікаря протягом 48 годин після появи перших ознак захворювання.
  • Виконання всіх призначень лікаря.

Дуже важливо постійно контролювати стан здоров`я дитини, щоб уникнути небезпечних станів.

 

(1) Estimates of US influenza-associated deaths made using four different methods.
Thompson WW, Weintraub E, Dhankhar P, Cheng OY, Brammer L, Meltzer MI, et al. Influenza Other Respi Viruses. 2009;3:37-49

(2) Global burden of respiratory infections due to seasonal influenza in young children: a systematic review and meta-analysis.
Nair H, Abdullah Brooks W, Katz M et al. Lancet 2011; 378: 1917–3
(3) WHO recommended surveillance standards, Second edition.