Атопічний дерматит - це одне з найпоширеніших захворювань алергічного характеру, що виявляється у важкій формі, вражаючи шкіру. Захворювання дерматитом обумовлено генетично і, на жаль, є хронічним. Прояви атопічного дерматиту досить типові. Основним клінічним симптомом АД можна вважати свербіж шкіри. Він зустрічається у всіх вікових групах. 

Захворювання на атопічний дерматит є місцевим проявом внутрішніх порушень в імунній системі. При такому діагнозі, перш за все, лікування повинно мати комплексний характер і сприяти нормалізації загальних функцій імунної системи. У зв'язку з цим, ключова роль при лікуванні атопічного дерматиту повинно відводитися імунотропних препаратів або, по-іншому - імуномодуляторів. Хоч в медицині і був зроблений величезний крок вперед в цій області, питання про те, як же лікувати атопічний дерматит, як і раніше, стоїть досить гостро. Проблема терапії є серйозною і вимагає як спільної роботи лікаря з пацієнтом, так і підтримки хворого з боку членів його сім'ї.

СИМПТОМИ ХВОРОБИ

Зазвичай перші прояви хвороби починаються в дитинстві. Проте, відомі випадки, коли атопічний дерматит давав про себе знати і в більш пізньому віці. У половини хворих перші ознаки АД виникають вже на першому році життя. З них у 75% перші симптоми можна виявити у віці від 2 до 6 місяців. Більш рідкісними є випадки, коли у пацієнтів виявляють дерматит в період від року до 5 років життя. Найбільш рідкісним випадком є ​​поява клінічної картини в 30-річному або навіть в 50-річному віці. Особи чоловічої статі, за статистикою, є більш схильними до захворювання на атопічний дерматит.

На всіх стадіях відзначається інтенсивний свербіж шкіри, а також підвищена шкірна реактивність до різних подразника. Зазвичай свербіж є попередником шкірної висипки і змінює свою інтенсивність протягом дня, посилюючись до вечора. Згодом свербіння на шкірі виникають неприємні висипання, набряки і розчухи.

ДІАГНОСТИКА І СИМПТОМИ АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ У ДІТЕЙ

Поняття «атопічний дерматит» не надто поширене поза медичних кіл. У народі дерматит зазвичай називають діатезом, в медицині, проте, такого поняття не існує. При цьому розрізняють стадії атопічного дерматиту: найбільш ранню, дитячу, яку і називають діатезом, дитячу, а також підлітково-дорослу (пізню).

  • Дитяча, найраніша стадія, - це період до 2-х років. На шкірі дитини з'являються плями червоного кольору, локалізовані найчастіше на обличчі (на щоках і на лобі). Протікає дерматит досить гостро: уражені ділянки намокають, виникає набряклість, утворюються кірочки. Крім того, дерматиту можуть бути піддані й інші ділянки тіла (сідниці, гомілки, волосиста частина голови). Гостру стадію характеризує почервоніла шкіра і папульозні елементи (шкірні горбки).
  • Період загострення дерматиту характеризується тим, що папули і червоні плями в основному з'являються в шкірних складках, за вухами, на поверхні ліктьових або колінних суглобів. Шкіра стає сухою і починає лущитися. Надалі, у дитини з'являється посилена пігментація навколо очей, додаткові кладки на нижньому повіку, а також тьмяний колір шкіри характеризують «атопічне обличчя».
  • Якщо ж стадія атопічного дерматиту не є загостреною, то найчастіше дерматит проявляється у вигляді сухості шкірних покривів, а також тріщин на шкірі на тильних поверхнях кистей і в області пальців.

Атрофія шкіри, поряд з приєднанням бактерій піодермії, є одними з найбільш частих ускладнень.

Варто пам'ятати, що при лікуванні атопічного дерматиту, слід уникати розчісуваннь шкіри, так як вони порушують бар'єрні і захисні властивості дерми, позначаючись досить згубно. Інтенсивне розчісування може сприяти розвитку мікробних інфекцій і виникненню грибкової флори [3].

При піодермії на шкірі утворюються гнійники, які через якийсь час підсихають, а на їх місці утворюються скориночки. Висипання можуть бути локалізовані абсолютно різноманітно. Бактерії піодермії викликають підвищення температури і порушення загального самопочуття у людини.

Ще одне досить часто виникаюче при атопічному дерматиті ускладнення – це вірусна інфекція. На шкірі з'являються пухирці, наповнені прозорою рідиною. Провокує це явище вірус герпесу, який є збудником так званої застуди на губах [4].

ЛІКУВАННЯ 

Лікування не слід починати самостійно. Для встановлення точного діагнозу і призначення лікарських препаратів варто звернутися до лікаря. Це обумовлено тим, що ряд серйозних захворювань має дуже схожі з дерматитом симптоми. Самостійне лікування може поставити здоров'я і навіть життя дитини під загрозу. Більш того, не варто самостійно продовжувати курс терапії лікарськими препаратами. Побічні дії мають будь-які лікарські препарати, і, навіть якщо вони допомагають впоратися з недугою, при неправильній методиці лікування, ці побічні дії можуть дати про себе знати.

Загальні принципи або як лікувати атопічний дерматит:

  • дотримуватися гіпоалергенної дієти, усунути алерген;
  • приймати антигістамінні засоби, які усувають свербіж;
  • проводити детоксикацію організму;
  • використовувати препарати, що мають протизапальну дію, наприклад, Тимоген - крем 0,05%
  • приймати седативні (заспокійливі засоби) (гліцин, різні заспокійливі збори трав, валеріана, півонія, і ін);
  • використовувати антибактеріальні засоби (при приєднанні інфекції).

При загострення дерматиту, методики лікування відрізняються від тих, що рекомендовані при звичайному перебігу хвороби.

І пам'ятайте, що атопічний дерматит (АД) - це хронічне захворювання, яке вимагає досить тривалого лікування, навіть якщо загострення захворювання відсутня.

ГІПОАЛЕРГЕННА ДІЄТА ПРИ АТОПІЧНОМУ ДЕРМАТИТІ У ДІТЕЙ

Вилікувати атопічний дерматит повністю неможливо, так як це хронічне захворювання. Проте, існують методи і засоби, здатні зменшити почервоніння і свербіння. Перш за все, варто спробувати усунути алерген, який може викликати у дитини негативну реакцію. Беручи до уваги ступінь загострення дерматиту, потрібно забезпечити дбайливий догляд за шкірою малюка.

Можливі випадки, коли алергічні запалення протікають без явних клінічних ознаків, при цьому змінюються властивості дерми. Вологість і проникність шкіри страждають в першу чергу. Для усунення симптомів добре допомагає лікувальна косметика. Порушені властивості шкірних покривів добре відновлюються за допомогою вітамінізованої косметики.

Важливе місце займає особлива дієта. У періоди загострення за харчуванням слід стежити особливо уважно. Пом'якшити дієту можна, якщо немає загострення захворювання.

Збереження грудного вигодовування на максимально довгий термін (не менше 6 місяців) є дуже важливим елементом для здоров'я дитини. Продукти, які викликають загострення алергії, мама повинна виключити з раціону. Новонароджену дитину, як і в перший рік його життя, важливо правильно купати. Милом користуватися не можна. Рекомендується використовувати спеціальні шампуні краще - лікувальні.

Молочний білок, яйця, риба, арахіс і соя - це одні з найбільш поширених алергенів. Потрібно не забувати, що, навіть якщо ви не схильні до цього, існує потенційний ризик розвитку харчової алергії у дитини.

У різному віці прояви алергії різні. На першому-другому році життя у дітей явно переважає харчова алергія. У маленьких дітей лікування харчової алергії - досить складний процес. Для дитини та її мами, в період годування, необхідно грамотно підібрати дієту - це один з головних принципів, які допомагають лікуванню атопічного дерматиту.

ПРОФІЛАКТИКА АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ У ДІТЕЙ

При профілактиці та лікуванні атопічного дерматиту існують два основних принципи: це створення гіпоалергенного середовища, для усунення контакту з алергенами і, звичайно ж, дотримання особливої ​​дієти. Якщо не слідувати даним принципам, ефективність лікування знижується в значній мірі [2].

По суті, створення гіпоалергенного середовища - це дотримання особливого способу життя. Головне метою є усунення факторів, які потенційно можуть викликати роздратування шкіри, провокуючи тим самим загострення дерматиту.

Для профілактики АД та створення гіпоалергенного середовища діють такі рекомендації:

  • У приміщенні варто підтримувати температуру повітря не вище +23 ° C, а тносітельную вологість - не менше 60%.
  • Рекомендований прийом антигістамінних засобів, які знімають свербіж.
  • З їжі необхідно виключити можливі алергени
  • Пір'яні, пухові подушки і вовняні ковдри слід замінити на синтетичні.
  • Джерела пилу в будинку слід усунути (килими, книги).
  • Слід проводити вологе прибирання в приміщенні не рідше 1 разу на тиждень.
  • Особливу увагу варто приділити видаленню осередків можливого утворення цвілі (шви у ванній, лінолеум, шпалери).
  • Домашніх тварин і рослини слід ізолювати. Необхідно знищення комах (міль, таргани).
  • Приділити увагу обмеженню або виключенню використання різних дратівливих коштів (пральних порошків, синтетичних миючих засобів, розчинників, клею, лаків, фарб і т. д.)
  • У будинку, де знаходиться хворий, не можна курити.
  • Лікування фітопрепаратами виключено.
  • Варто обмежити інтенсивні, надмірні фізичні навантаження.
  • Для купання хворих потрібно застосовувати слаболужні або індиферентні мила (ланолінове, дитяче) або високоякісні шампуні, що не містять штучних барвників, ароматизаторів та консервантів.
  • При купанні рекомендовано використовувати м'які мочалки з тканини.
  • Використання пом'якшує, зволожуючого нейтрального крему на шкіру після ванни або душу обов'язково.
  • Стресові ситуації слід звести до мінімуму.

Крім того, слід виключити розчісування і розтирання шкіри.

ВІДПОЧИНОК З ДИТИНОЮ, ХВОРОЮ НА АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ

Дитині, яка хворіє на атопічний дерматит, не можна засмагати - про це варто пам'ятати батькам. Поширеною помилкою є перебування хворого на сонці протягом тривалого часу. Незважаючи на те, що це може привести до тимчасових поліпшень, в подальшому, сильне загострення захворювання неминуче.

Для хворих на атопічний дерматит сприятливим є узбережжя Чорного та Азовського моря, а також інші місця відпочинку з теплим, але сухим кліматом [1].

 

[1] Репецкая М.Н., Шайдуллина Е.В., Богатырева К.С. ЛЕЧЕНИЕ АТОПИЧЕСКОГО ДЕРМАТИТА У ДЕТЕЙ С УЧЕТОМ МИКРОБИОЦЕНОЗА КОЖИ // Фундаментальные исследования. – 2012. – № 12-2. – С. 350-354;
URL: http://www.fundamental-research.ru/ru/article/view?id=30892 (дата обращения: 20.04.2019).

[2] Osawa R., Akiyama M., Shimizu H. Filaggrin gene defects and the risk of developing allergic disorders // Allergol. Int. - 2011. - Vol. 60, N 1. - P. 1-9.

[3] NovakN., Simon D. Atopic dermatitis - from new pathophysiologic insights to individualized therapy // Allergy. - 2011. - Vol. 66, N 7. -P. 830-839.

[4] Wichmann K., Heratizadeh A., Werfel T. Food allergy in atopic dermatitis // Hautarzt. - 2012. - Bd 63, N 4. - S. 315-324