Інгалятор - річ, необхідна в кожному будинку. Він потрібен як сім'ям з дітьми, так і дорослим людям, які піклуються про своє здоров'я. Адже більшість захворювань дихальних шляхів можна вилікувати або полегшити за допомогою домашнього інгалятора.

Вибираючи інгалятор, часто можна зустріти назву «небулайзер». В чому різниця? Небулайзер - це медичний прилад, який створює своєрідний «туман» з наддрібних крапель рідких ліків і використовуваний для інгаляцій. Інгалятор ж – більш широке поняття, що охоплює всі медичні та побутові прилади, які служать для введення ліків в аерозольному вигляді. Тому обидва цих значення синонімічні, за винятком найпростіших парових інгаляторів.

Види інгаляторів:

  • Парові.
  • Ультразвукові.
  • Компресорні.
  • Mesh-інгалятори.

Паровий інгалятор дозволяє прогрівати верхні дихальні шляхи за допомогою збагаченого ліками пара, пом'якшувати слизову оболонку трахеї, гортані і носоглотки, поліпшити відхаркування. Це найпростіший тип інгалятора, в якому використовується ефект випаровування лікарського розчину. Сучасні парові інгалятори оснащені регулятором подачі пари і датчиком температури. Також в комплекті поставляється кілька різноманітних насадок для всіх членів сім'ї. Головним недоліком таких інгаляторів є руйнування частини лікарських речовин при нагріванні. Також прилад можна використовувати при температурі тіла понад 37,5 ° С.

На захист парового інгалятора важливо сказати, що він успішно використовується як у професійній, так і в домашній косметології. В ультразвукових інгаляторах (небулайзерах) лікарські препарати розпорошуються у вигляді аерозолю в результаті вібрації пластини випромінювача на ультразвукової частоті. Подібні прилади мають невеликі розміри і вагу, вони практично безшумні. При користуванні ультразвуковими інгаляторами необхідно ретельно вивчити інструкцію, в якій міститься інформація про ліки, які можна використовувати з цим конкретним приладом, оскільки деякі лікарські засоби можуть руйнуватися ультразвуком. Окремі небулайзери можуть використовувати в якості розчину для інгаляцій не тільки ліки, а й мінеральну воду, трав'яні відвари і ефірні масла. До мінусів таких інгаляторів відноситься необхідність покупки додаткових насадок, гелів або особливих ємностей для ліків.

У компресорних небулайзерах аерозольна суспензія створюється за допомогою компресора, який нагнітає повітря через отвір в камері, де перебуває лікувальний розчин. Такі прилади можуть активуватися за допомогою вдиху або оснащуватися особливим запірним клапаном. Перший варіант вельми зручний в разі використання дорогих лікарських сумішей, оскільки допоможе знизити витрату препаратів. Компресорні інгалятори розраховані на будь-які інгаляційні розчини, не впливають на гормональні препарати і ліки, що бояться високих температур. Мабуть, єдиним недоліком компресорного небулайзера є галаслива робота. Хоча в сучасних пристроях, наприклад, в японських небулайзерах, рівень шуму складає всього 45 дБ, що дозволяє робити інгаляцію навіть під час сну дитини.

Mesh-інгалятори іноді називають мембранними або сітчастими, оскільки розташована в них мережу-мембрана вібрує і перетворює лікарську рідина в аерозоль. При цьому частинки речовини після розпилення мають мінімальний розмір і максимально ефективно засвоюються організмом. Технологія вібруючої сітки дозволяє зменшити осідання частини ліки на стінках небулайзерної камери приладу. Мембранний небулайзер безшумний, дозволяє проводити інгаляції під будь-яким кутом нахилу апарату і успішно перетворює в аерозоль гормональні препарати, муколітики та антибіотики. На сьогоднішній день mesh-інгалятори відносяться до вищої цінової категорії, проте ефективність лікування з їхньою допомогою незаперечна.

Важливі деталі

При виборі між перерахованими вище типами небулайзерів важливо враховувати розмір вироблених часток. Адже чим менше ці фракції, тим до більш віддаленого ділянки дихальної системи організму вони можуть дістатися. Частинки бувають наступних розмірів:

  • Великі (від 5 до 10 мкм) - локалізується в глотці, гортані і трахеї.
  • Середні (від 1 до 5 мкм) - осідають в нижній частині дихальних шляхів.
  • Дрібні (від 0,5 до 1 мкм) - осідають в альвеолах.

Перед використанням небулайзера лікар повинен повідомити вам, який відділ дихальної системи потребує лікування, відповідно, якого розміру повинні бути на виході частки аерозолю. Так, для респіраторних захворювань оптимальний розмір частинок суспензії становить 2-5 мікрон, а для лікування астми слід вибрати розмір від 3 мкм і менше.

Швидкість розпилення аерозолю - також важливий параметр, оскільки є різниця, чи сидіти перед інгалятором 5 або 20 хвилин. Діапазон мінімальної швидкості розпилення становить від 0,2 мл/хв в бюджетних моделях до 0,5 мл/хв в приладах з дорогого сегмента. Мити і стерилізувати прилад з mesh-камерою досить просто - потрібно лише помістити деталі камери в теплу воду, а маски протерти спиртом. Компресорні інгалятори миються в теплій воді з миючим засобом. Розпилювальні камери ультразвукових інгаляторів не варто замочувати, їх миють просто проточною водою. Корпус агрегату протирається вологою тканиною. Однак всі ці дії потрібно здійснювати відповідно до інструкції для конкретного виду інгалятора.

Що стосується використання інгаляторів для лікування дітей, то, зрозуміло, небулайзер в побуті зручніше і простіше, ніж прості парові інгалятори. При використанні останніх можна обпалити слизову дихальних шляхів, та й часто малюки не хочуть дихати гарячою парою. На виручку приходять компресорні й ультразвукові небулайзери. Сучасні виробники інгаляторів, наприклад, як Omron або Longevita, приділяють увагу і зовнішньому вигляду приладів. Набагато легше вмовити дитину скористатися інгалятором у вигляді сонечка або зробити процедуру, одночасно граючи з іграшками, які поставляються в комплекті.

Якщо ви купуєте небулайзер для всієї родини, маючи на увазі, що найчастіше їм будуть користуватися діти, перевірте наявність маски для немовлят і дітей старшого віку, а також дитячої насадки для носа. Важливо звернути увагу на рівень шуму, вироблюваний приладом. У компресорних небулайзерів цей показник знаходиться в діапазоні 35-65 дБ. Ультразвукові небулайзери працюють безшумно і дозволяють провести процедуру і під час дитячого сну, і під час гри, просто поставивши прилад поруч.

Батьки також оцінять компактний і зручний ручний небулайзер. Наприклад, деякі інгалятори працюють від акумулятора і дозволяють користуватися ними в будь-який час. Існує простіший різновид ручних інгаляторів - насадка, що одягається на флакон з лікарським засобом. Однак за якістю механічний розпилювач поступається сучасним портативним небулайзера.