Ртутний термометр містить приблизно 2 г ртуті, і якщо його розбити, концентрація отруйних парів в квартирі в 100-200 разів перевищить гранично допустиму концентрацію . Якщо краплі ртуті не будуть повністю вилучені, то у здорової, дорослої людини через деякий час виявляться симптоми хронічного отруєння. Розбитий термометр і його вміст необхідно утилізувати через Державну службу України з надзвичайних ситуацій, а також провести спеціальну обробку приміщення і предметів, на які потрапила ртуть.

Реальну небезпеку становлять такі ситуації:

  • Якщо ртутний термометр розбила дитина без присутності дорослих. Діти, як правило, змітають залишки розбитого градусника в затишне місце і нічого не говорять дорослим про подію, в результаті пари ртуті можуть місяцями отруювати всю сім'ю.
  • Коли частинки ртуті зібрані в повному обсязі, а потрапили в м'які меблі, килим або щілини в підлозі.
  • Якщо дитина або тварина проковтнули «цікаві металеві кульки».

При цьому останній варіант швидко дає про себе знати - при попаданні ртуті в стравохід розвиваються синюшність шкірних покривів, задишка та ін. В такому випадку при своєчасному наданні медичної допомоги можна уникнути небезпеки для життя і здоров'я людини. Гірше - інша ситуація. Коли невиявленою залишається навіть дуже незначна кількість ртуті з розбитого термометра і її пари надходять в організм протягом тривалого періоду.

Перебіг хронічного отруєння ртуттю супроводжується неявними симптомами, що нагадують хронічну втому: дратівливість, легка нудота, різке схуднення. І тільки при високому ступені отруєння виникають виражені симптоми, такі як ртутний тремор, зниження гостроти нюху і дотику, прискорене сечовипускання, підвищене потовиділення, порушення менструального циклу у жінок (Батян А. і співавт. «Основы общей и экологической токсикологии», 2017).

Єдиний спосіб уникнути ризиків, пов'язаних з отруєнням ртуттю, - замінити ртутні прилади сучасними безртутними аналогами.

Вчені й інженери знайшли рішення - безртутний медичний термометр, заповнений галінстаном, а саме сплавом металів: галію, індію, олова і цинку. Сучасний безртутний термометр має всі переваги звичного для багатьох ртутного градусника - його можна мити і дезінфікувати. Безртутний термометр відрізняється високою клінічною точністю вимірювання, має доступну ціну, не вимагає заміни батарейок, а головне - його вміст не токсичний.