Найбільш надокучливими комахами можна без перебільшення назвати кровоссальні різновиди. Вони зіпсують літній вечір, відпочинок на природі, сон. Після укусів на шкірі залишаються сліди у вигляді почервоніння, пухирів, часто відчувається сильний свербіж, можливі алергійні реакції. Щоб комарі не зіпсували ваші плани на вихідні, потрібно заздалегідь придбати засіб від укусів комах.

Комарі відносяться до членистоногих загону двокрилих. На сьогоднішній день їх існує близько 3000 видів. Ареал проживання повсюдний: все, що їм потрібно для виживання – це джерело води і вогкість. Існує широкий асортимент засобів для «самооборони», які називають репелентами. Їх дія спрямована не на знищення, а на відлякування комарів, кліщів, мошок, клопів. При виборі відповідного варіанту потрібно ретельно вивчити склад. Деякі компоненти можуть викликати алергію. Наприклад, якщо на етикетці вказано діетилфталат, то засіб можна наносити тільки на одяг, уникаючи попадання на відкриті ділянки шкіри.

Важлива концентрація препарату – чим цей показник вище, тим довше буде пролонговано захисну дію. Уважно вивчайте засоби від укусів комарів, які призначені для захисту дітей. Шукайте інформацію про те, з якого віку їх можна застосовувати:

  • до року будь-які репеленти категорично заборонені;
  • від 12 місяців можна застосовувати засоби на основі природного ефірного масла;
  • для дітей, старше 3 років спектр препаратів значно ширший;
  • з 6 років в більшості випадків можна використовувати ті ж репеленти, що і для дорослих.

Засоби, які наносяться безпосередньо на шкіру, випускаються у вигляді кремів, гелів, лосьйонів, твердих олівців. Ті, що можна наносити на одяг - це, як правило, спреї, аерозолі. До складу репелентів можуть входити різні речовини як хімічного, так і природного походження (ефірні масла з різкими запахами, спирти, які комахи теж не люблять). Хімічна начинка - піретроїди, діетилфталат (ДЕТА) і інші.

Механізм дії хімічних відлякувачів полягає в тому, що вони роблять людину «невидимим» для комарів, заглушаючи феромони людського тіла, на які орієнтуються комахи. А ефірні масла роблять поверхню шкіри людини «несмачною» для комарів. Деякі засоби працюють саме на те, щоб комар не сів на шкіру, деякі діють при контакті комара з нанесеним речовиною. З відлякуючих речовин найпоширенішим вважається діетилфталат (ДЕТА), репеленти на його основі займають 60% світового ринку. Багато виробників відому абревіатуру ДЕТА замінюють менш відомою повною назвою «діетілтолуамід». Ця речовина саме по собі досить токсична, тому, якщо воно лежить в основі засобів від комах, важливо стежити за тим, щоб вона не потрапила в очі, в рот, на пошкоджені ділянки шкіри

Піретроїди - репеленти новішого покоління, вони більш безпечні. Але таких засобів на ринку відносно небагато, і коштують вони дорожче.

Окремий напрямок - репеленти змішаної дії. Наприклад, призначені для захисту від комарів і кліщів. До їх складу може входити альфациперметрин - за своєю дією, це нервово-паралітична отрута. Комаха, зіткнувшись з обробленою їм одягом, паралізується і падає на землю. На шкіру такі засоби наносити можна. Взагалі, аерозолі від комах, призначені для нанесення на одяг з однієї простої причини - як правило, вони містять більшу кількість ДЕТА, ніж інші форми репелентних засобів.

Концентрація токсичної речовини - важливий показник, на нього обов'язково потрібно звертати увагу при виборі засобу захисту.  Від концентрації залежить токсичність засобу і тривалість дії репеленту. Чим вище концентрація, тим більш токсичний засіб і тим довше він працює.

  • Найдовше діють препарати з вмістом активної речовини 30-40% - до п'яти годин. Категорично не рекомендуються алергікам, а також вагітним і дітям.
  • Друга категорія – засоби зі змістом токсичних речовин 20-25%, вони захищають від комах до 3 годин.
  • Найкоротший термін дії  у тих, що містять 5-10% відлякучих речовин (діють не більше 2 годин). Зате ними можуть користуватися навіть вагітні та маленькі діти (причому на етикетці повинен бути вказаний вік, з якого засіб можна застосовувати).

Більшість засобів від комарів можна застосовувати для дітей, починаючи з 3 років, однак випускають і спеціальні засоби, якими можна захищати зовсім маленьких дітей. Вони зроблені на основі натуральної сировини - ефірних масел (масло цітронелли, евкаліпта, анісу, кедра, гвоздики). Всі репеленти повинні зберігатися при температурі не вище 25 градусів. Якщо температурний режим не дотримується, то препарат в кращому випадку втратить ефективність. Звертайте увагу і на термін придатності.

Краще вибирати засоби відомих марок. Зверніть, увагу, на яких комах діє засіб. Більшість засобів від комарів захищають і від боляче кусючої мошки. Але на мух, гедзів, оводів вони не діють.